Zespół Szkół nr 2 im. mjra H. Dobrzańskiego "Hubala"

 

W ramach II etapu projektu „Szkoła zawodowa szansą na przyszłość” młodzież „Hubala” rozwijała kwalifikacje zawodowe podczas zajęć, które odbyły się w dniach 16-26 czerwca 2020 r.

     Uczniowie uczestniczyli w kursach: rezydenta biur podróży, cateringu, carvingu, kursie barmańskim i kelnerskim. Każdy z nich, prowadzony przez wysokiej klasy profesjonalistów, objął część teoretyczną i praktyczną.

       Kurs rezydentów biur podróży przeznaczony był dla uczniów technikum hotelarstwa. Podczas zajęć młodzież poznała zasady obsługi osób korzystających ze zorganizowanego wypoczynku. Na zajęciach zapoznano kursantów między innymi z czynnościami  rezydentów podczas przylotów i wylotów na lotnisku oraz serwisem hotelowym.

      W kursie cateringu  uczestniczyli uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych. Poznali istotę cateringu, rodzaje imprez cateringowych oraz zasady doboru dań w tego typu usługach. Uczestniczyli także w cateringowych zajęciach praktycznych.

       Na kursie kelnerskim uczestnicy zapoznali się z zasadami etyki i savoir vivre’m kelnera. Poznali różne style obsługi kelnerskiej oraz techniki serwowania. Mieli możliwość przyswojenia praktycznych umiejętności kelnerskich.

     Podczas szkolenia z carvingu młodzież poznała narzędzia wykorzystywane do rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczyła się wykonywania dekoracji z wykorzystaniem różnych warzyw. Piękne kompozycje wykonane przez uczniów  są dowodem, że carving to prawdziwa sztuka.

      Bogaty program kursu barmańskiego pozwolił uczniom poznać tajniki zawodu barmana. Uczniowie nie tylko uczestniczyli w zajęciach teoretycznych, ale także sami przygotowywali napoje różnych kategorii, klasyczne i niestandardowe, a nawet warstwowe i płonące.

       Po okresie nauki zdalnej dzięki kursom zawodowym „Hubal” znów zatętnił życiem!

Share This