11 grudnia w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbył się pokaz kulinarny dla uczniów klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych. Wybitne umiejętności przygotowania i podania potraw zaprezentowali młodzieży kucharze z Pierogarni Stary Młyn w Toruniu – panowie Marcin Laterski, Adrian Kurkowski i Henryk Lewandowski. W wyszukanym menu pokazu znalazły się: carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem, rukolą i dressingiem tymiankowym, duszona kapusta z pomidorkami, boczkiem i ciastem drożdżowym, bulion grzybowy z puree pietruszkowym, maślany filet z kurczaka z kremowym risotto i tagliatelle z cukinii, marchwi i pora oraz chrust piernikowy, pascha i croccantino z orzechów.
Prezentacja była niewątpliwie cennym doświadczeniem dla adeptów sztuki kulinarnej, którzy nie tylko skosztowali powyższych dań, ale także zostali wtajemniczeni w procesy ich powstawania. Pomysłodawcą pokazu była pani Angelika Dzioba.
Na fali przedświątecznych przygotowań odbył się konkurs pod hasłem „Pierniki małe i duże”. Zorganizowały go panie Małgorzata Pozorska i Angelika Dzioba. 10 grudnia wyłoniono zwycięzców. Pierwsze miejsce przyznano Nicoli Paczkowskiej z kl.II TG za mistrzowski piernik, II miejsce zajęła Mirella Izydorczyk z tej samej klasy za pierniczki świąteczne, zaś III miejsce zajęły ex aequo Martyna Izydorczyk i Olga Szałkiewicz z klasy I TG/Hn również za pierniczki oraz Aleksandra Śmigiel, Natalia Kawczyńska i Dawid Sikorski z kl. I TG/E – za wykonanie muffinek piernikowych. Gratulujemy i życzymy kolejnych, równie słodkich sukcesów!