Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Zespół Szkół nr 2 im. mjra H. Dobrzańskiego "Hubala"

W dniach 7-9 grudnia 2018 r. odbył się kurs dla nauczycieli „Nowe trendy w sztuce kulinarnej”. W szkoleniu brali udział nasi nauczyciele uczący przedmiotów gastronomicznych – panie: Małgorzata Pozorska, Elżbieta Różańska i Angelika Dzioba oraz pan Roman Paczkowski. Szkolenie składało się z 2 części. Pierwsza z nich ? teoretyczna – obejmowała następujące zagadnienia: nowoczesne technologie i techniki gotowania oraz najnowsze tendencje w sztuce kulinarnej, nowe trendy na stołach bankietowych, przygotowanie dań zimnych i gorących z zastosowaniem nowoczesnych technik i technologii kulinarnych, nowoczesne trendy – przyrządzanie, techniki wykonania, tendencje i aranżacje deserów na talerzach – tworzenie kompozycji, trendy i zasady w opracowywaniu receptur, system food cost. Część praktyczna polegała na przygotowaniu następujących potraw: ośmiornicy w sosie pomidorowo-imbirowym, tatara z tuńczyka z serem burrata, grillowanych krewetek, sałatki z pieczonego kalafiora, roladek z pstrąga i zupy kremu z białych warzyw.

tekst i zdjęcia A. Dzioba.