W ramach II etapu projektu ?Szkoła zawodowa szansą na przyszłość? młodzież ?Hubala? rozwijała kwalifikacje zawodowe podczas zajęć, które odbyły się w dniach 16-26 czerwca 2020 r.
Uczniowie uczestniczyli w kursach: rezydenta biur podróży, cateringu, carvingu, kursie barmańskim i kelnerskim. Każdy z nich, prowadzony przez wysokiej klasy profesjonalistów, objął część teoretyczną i praktyczną.
Kurs rezydentów biur podróży przeznaczony był dla uczniów technikum hotelarstwa. Podczas zajęć młodzież poznała zasady obsługi osób korzystających ze zorganizowanego wypoczynku. Na zajęciach zapoznano kursantów między innymi z czynnościami rezydentów podczas przylotów i wylotów na lotnisku oraz serwisem hotelowym.
W kursie cateringu uczestniczyli uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych. Poznali istotę cateringu, rodzaje imprez cateringowych oraz zasady doboru dań w tego typu usługach. Uczestniczyli także w cateringowych zajęciach praktycznych.
Na kursie kelnerskim uczestnicy zapoznali się z zasadami etyki i savoir vivre?m kelnera. Poznali różne style obsługi kelnerskiej oraz techniki serwowania. Mieli możliwość przyswojenia praktycznych umiejętności kelnerskich.
Podczas szkolenia z carvingu młodzież poznała narzędzia wykorzystywane do rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczyła się wykonywania dekoracji z wykorzystaniem różnych warzyw. Piękne kompozycje wykonane przez uczniów są dowodem, że carving to prawdziwa sztuka.
Bogaty program kursu barmańskiego pozwolił uczniom poznać tajniki zawodu barmana. Uczniowie nie tylko uczestniczyli w zajęciach teoretycznych, ale także sami przygotowywali napoje różnych kategorii, klasyczne i niestandardowe, a nawet warstwowe i płonące.
Po okresie nauki zdalnej dzięki kursom zawodowym ?Hubal? znów zatętnił życiem!