Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Zespół Szkół nr 2 im. mjra H. Dobrzańskiego "Hubala"

        21 października uczniowie klasy I TGH wspólnie z opiekunami  paniami Małgorzatą Pozorską, Joanną Szklarską i panem Michałem Wilniewczycem  wzięli udział w warsztatach „Poznaj Smak Produktu Rodzimego – Stół Rodzimych Smaków z jagnięciną – model tworzenia regionalnej marki kulinarnej” zorganizowanych w Wiklinowej Zagrodzie.
Misją warsztatów i szlaku krajoznawczo – kulinarnego było krzewienie kultury kulinarnej opartej na efektywnym zagospodarowaniu lokalnego potencjału hodowlanego. Uczniowie mieli możliwość obserwowania pracy kucharza, który wykonywał dania z jagnięciny, uczestniczyli też udziału w przygotowaniu potraw.
Panel edukacji praktycznej polegał na wykonaniu potraw zawierających możliwie największą ilość składników pochodzących z najbliższej okolicy. Wykonano m.in. rosół na jagnięcinie z warzywami z Doliny Dolnej Wisły, bigosek z jagnięciny bez kapusty krztyny, smażonki jagnięce z mięsa w elementach aromatyzowane ziołami z Doliny Dolnej Wisły i octem ziołowo-owocowym, pieczenie, rolady i burgerasy rodzimej rasy z mięsa jagnięcego, sznytki i zakolce – jako regionalny street food. Degustacja potraw i sposób ich podania to ciekawe punkty warsztatów. Uczniowie wzięli również udział w wykładzie pana profesora Bronisława Borysa.
Miejscem warsztatów była Wiklinowa Zagroda, gdzie  organizatorzy na czele z panem Piotrem Lenartem profesjonalnie i sympatycznie przyjęli młodzież, dzięki czemu aktywnie i z zainteresowaniem uczestniczyła w wydarzeniu.