W ostatnim dniu nauki przed świętami klasy szkoły przysposabiającej do pracy uczestniczyły w śniadaniu wielkanocnym. Poprzedziły je pracowite przygotowania. Wcześniej uczniowie wspólnie z nauczycielami tworzyli ozdoby, dekoracje i pisanki oraz potrawy i wypieki. W tym roku motywem przewodnim świątecznego spotkania były tradycje i kuchnia kujawska. Młodzież z zainteresowaniem obejrzała prezentację poświęconą Kujawom i ich obyczajom.
Głównym punktem programu były przywołówki – nawiązanie do zwyczaju kujawskiego, polegającego na wygłaszaniu wierszyków na temat znajomych panien. Wiersze poświęcone dziewczętom z „Hubala” stworzył wybitny szkolny rymotwórca – pan Tomasz Rychert, a wygłosili je uczniowie.
Na wielkanocnym stole znalazły się tradycyjne potrawy kujawskie: żurek z jajkiem, kiełbasa ze słoika, sałatka, lukrowane babki oraz ciasteczka ze świątecznymi motywami. By tradycji stało się zadość, uczestnicy śniadania stukali się jajkami. Było ciekawie, wesoło, poetycko i … smacznie. W pogodnych nastrojach wszyscy wkroczyli w atmosferę nadchodzących świąt.