Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Zespół Szkół nr 2 im. mjra H. Dobrzańskiego "Hubala"

      29 stycznia w szkole przysposabiającej do pracy odbyły się kolejne zajęcia z cyklu „Regiony Polski”. Spotkanie poświęcono polskim pojezierzom, a głównym tematem zajęć były kultura i smaki Wielkopolski. Uczniowie zapoznali się ze specyfiką tej krainy geograficznej, jej kulturą i językiem. Degustowali potrawy kuchni wielkopolskiej, które wcześniej przygotowali wspólnie z nauczycielami. Były to: ślepa ryba z myrdyrdą, czyli jarska kartoflanka, gotowane ziemniaki z gzikiem, placki ziemniaczane z sosem czosnkowym (cacykiem) i szneki z glancą, czyli lukrowane drożdżówki.

      „Regiony Polski” to projekt, w którym uczniowie uczestniczą z dużym zainteresowaniem. Prowadzi go pani Sylwia Garnys przy współpracy z nauczycielami szkoły przysposabiającej do pracy.