Zagraniczna praktyka zawodowa paszportem do pracy – to tytuł projektu, który został
zatwierdzony do realizacji w ramach akcji Mobilność Edukacyjna Programu ERASMUS+ w
roku szkolnym 2017/2018. Hubal już po raz czwarty otrzymał grant na wyjazd uczniów na
4-tygodniowe praktyki zagraniczne. Przyznana obecnie kwota dofinansowania to ponad 34
tysięcy euro. Projekt ten dotyczy wyjazdu na miesięczną praktykę – staż uczniów II i III klasy
technikum żywienia i usług gastronomicznych do Niemiec.
Wszystkie dotychczasowe projekty miały szanse realizacji dzięki działającemu przy szkole
Stowarzyszeniu Przyjaciół Zespołu Szkół Nr 2 im. mjra H. Dobrzańskiego „Hubala”. Obecny
projekt jest realizowany przy współpracy z niemiecką firmą VITALIS z Lipska . Głównym
koordynatorem projektu jest nauczyciel – Roman Paczkowski. W stażu weźmie udział 15
uczniów, grupie towarzyszyć będzie 1 opiekun. Wyjazd i pobyt w Niemczech dla uczniów
będzie całkowicie bezpłatny.
Staż / praktyka stanowi integralną część szkolenia zawodowego i ma na celu rozwój
zawodowy uczestników. Udział w zagranicznej praktyce umożliwi nabycie praktycznych
umiejętności. Dodatkowo wyjazd zagraniczny pozwoli skonfrontować poziom wiedzy
uczniów z oczekiwaniami stawianymi przez zagranicznych pracodawców. Wyjazd ten ma
również na celu poznanie kultury kraju (partner niemiecki przygotował bogaty program
kulturalny, m.in. wycieczki do Drezna i Berlina ), w którym będą odbywać praktykę. Pozwoli
na przełamanie barier i schematów w kontaktach z inną kulturą i obyczajami. Pobyt umożliwi
doskonalenie znajomości języka niemieckiego oraz nawiązanie kontaktów z rówieśnikami z
wielu krajów Unii Europejskiej oraz z firmami zagranicznymi w celu zatrudnienia lub
nawiązania współpracy. Uczestnicy stażu otrzymają wiele certyfikatów i uprawnień, które
przyczynią się do zwiększenia ich szans na podjęcie satysfakcjonującej pracy.
W Polsce praktyki odbywają się najczęściej w zakładach typu zamkniętego (sanatoria,
szpitale, bursy, domy dziecka), natomiast oferta partnera dotyczy zakładów typu otwartego
(hotel, restauracja, firmy cateringowe itp.). Uczniowie w ramach stażu poznają kuchnię
charakterystyczną dla Niemiec oraz obsługę gości w obiektach świadczących usługi
gastronomiczne.
Roman Paczkowski